Loading...
Uczniowie
klasy 2b postanowili sprawdzić, czym może być zanieczyszczona żywność, jak się
ją bada i jakie mikroorganizmy odpowiedzialne są za psucie się różnych
pokarmów, a później za nasze dolegliwości żołądkowo- jelitowe.
Aby poszerzyć swoją wiedzę, uczniowie uczestniczyli w zajęciach mikrobiologicznych na terenie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Koninie. Wysłuchali wykładu na temat: "Badanie mikrobiologiczne żywności - zanieczyszczenia mikrobiologiczne", które wygłosiła pani Danuta Czajkowska-Szubert, jak również zwiedzali laboratorium mikrobiologiczne, w którym prowadzone są badania wody i żywności pod względem mikrobiologicznym oraz chemicznym. Dziś już wiemy jakie skutki niesie zakażenie Listerią, która bakteria może żyć w temperaturze -4°C, jakie bakterie możemy spotkać w zbiornikach wodnych co to jest miano Coli.
Dziękujemy
pięknie PSSE w Koninie za możliwość uczestniczenia w innej lekcji biologii.