Loading...
Uczyć można się w wielu miejscach. Dziś uczniowie klasy 2a uczestniczyli w
zajęciach mikrobiologicznych na terenie Powiatowej Stacji
Sanitarno-Epidemiologicznej w Koninie.
W trakcie wykładu na temat: "Badanie mikrobiologiczne żywności",
który wygłosiła pani Danuta Czajkowska- Szubert, uczniowie poszerzyli wiedzę z
biologii z zakresu zanieczyszczeń mikrobiologicznych żywność, poznali różne
bakterie oraz sposoby ich wykrywania w pokarmach oraz spożywanych napojach.
Uczniowie zwiedzali również laboratorium mikrobiologiczne, w którym prowadzone
są badania wody i żywności pod względem mikrobiologicznym oraz chemicznym. Dziś
już wiemy, które bakterie odpowiedzialne są za dolegliwości żołądkowo-jelitowe,
jakie skutki niesie zakażenie Listerią, jak hoduje się bakterie na różnych
pożywkach i jak interpretuje się wyniki.
Dziękujemy PSSE w Koninie za
możliwość uczestniczenia w innej lekcji biologii.